Видове заболявания

Дегенерация на макулата – Какво е макула?

Когато чувствителните на светлина клетки в макулата постепенно спират да функционират и рано или късно умират, това се нарича дегенерация на макулата. Това заболяване се среща най-често при хора над 60-годишна възраст и в този случай се нарича възрастова дегенерация на макулата. По-редки са някои наследствени форми на дегенерация на макулата, които засягат деца и млади хора. Дегенерацията на макулата не причинява слепота. Въпреки, че накои дейности като четене и шофиране се затрудняват или стават почти невъзможни, не е нужно да се страхувате от падане в тъмното, спъване в мебелите, блъскане в стените или носенето на бастун.Пациентите продължават да имат полезно периферно зрение и са в състояние да извършват обичайните си всекидневни дейности.

Какво е дегенерация на макулата?

Новородените деца имат развито зрение и с използването му по време на първите месеци живот, то се подобрява непрекъснато. През първите няколко години от детството, зрителната система се променя бързо и зрението се развива. Ако през този период, едното око изпраща ясно изображение към мозъка, а другото – дефирмирано или двойно, мозъкът пренебрегва окото, изпращащо по-лошо изображение и просто намалява зрението му. Това ще спре или ще увреди развитието на клетките на мозъка, които контролират зрението на това око. След деветата година, зрителната система на детето обикновено е напълно развита и не се променя повече (въпреки, че някои изследвания върху амблиопията показват подобрение и при деца на 12 годишна възраст). Много е важно децата да развият еднакво зрение на двете очи, така че очите да функционират нормално в детска и в зряла възраст. Добрата острота на зрението на двете очи е жизненоважна за децата, за да успяват в училище, в спорта или във всяка друга дейност, изискваща добра координация, усещане за дълбочина или ясно зрение. Когато деца с нелекувана амблиопия порастнат, изборът им на професия е ограничен и ако случайно загубят зрението на здравото си око, практически остават почти слепи. Поради това е много важно за родителите да прегледат очите на децата си при специалист офталмолог колкото е възможно по-рано. Зрението може да бъде тествано при много малки деца и се препоръчва това да се осъществи най-късно до 4 годишна възраст.

Какви са симптомите на дегенерацията на макулата?

Основният симптом за дегенерация на макулата е намаляване или загуба централното зрение и запазване на периферното зрение. Дегенерацията на макулата създава трудности при близка и детайлна работа, като четене или вдяване на игла. В някои случаи цветовете губят яркостта си, правите линии изглеждат изкривени или пречупени или в централното зрение се появяват тъмни петна.

Какво причинява дегенерация на макулата?

Много възрастни хора развиват дегенерация на макулата като естествен процес на стареене. Двата най-често срещани вида възрастови дегенерации на макулата са "суха" и "ексудативна (влажна)". Повечето пациенти (между 85 и 90%) имат "суха" дегенерация на макулата. Тя е причинена от стареене и изтъняване на тъканта на макулата. Обикновено намалението на зрението е бавно и постепенно. "Ексудативната" дегенерация на макулата се нарича така поради изтичане на кръв и течност в тъканта на ретината от новообразуваните кръвоносни съдове в дълбочина под ретината – процес, наречен неоваскуларизация. Новообразуваните кръвоносни съдове започват да навлизат в ретината, повреждайки и унищожавайки клетките на макулата. Причината за внезапното развитие на тези съдове все още не е известно. При тази форма на дегенерация намалението на зрението настъпва по- бързо и е по-значително.

Лечение при дегенерация на макулата

Въпреки, че все още не може да се предотврати дегенерацията на макулата, съществуват методи, които могат да забавят развитието на болестта и да помогнат на пациента да се справи с постепенната загуба на зрение. Лечението на по-често срещаната "суха" дегенерация на макулата се съсредоточва главно върху начините за корекция на намаленото зрение с помощни средства. Специално създадените телескопични очила или телевизионни устройства могат да помогнат на болните да продължат да се занимават с много от любимите си дейности. В случаите на "ексудативна" дегенерация на макулата, понякога е възможно в ранните етапи да се прибегне до лазерно лечение. Използва се прецизно фокусиран лазерен лъч за изгаряне на пропускащите кръвоносни съдовете, които повреждат макулата. Съществува голям спор сред лекарите относно ролята на витамините и минералите в лечението на възрастовата дегенерация на макулата. Много вярват, че всекидневна доза витамини-антиоксиданти и цинк ще намалят вероятността за прогресивното развитие на дегенерация на макулата при око, което тепърва започва да се уврежда. Въпреки липсата на каквито и да е доказателства за верността на това убеждение, приемането на витамини при хора в ранни етапи на дегенерация на макулата се препоръчва.

Амблиопия
Глаукома
Дегенерация на макулата – Какво е макула?
Диабетна ретинопатия – Диабетът и вашите очи
Заболяване на роговицата
Заболявания на ретината
Катаракта
Мътнини
Отлепване на ретината
Птоза / Паднал клепач
Рефрактивни проблеми